Kontakt Lens

KONTAKT LENS NEDİR?

Günümüzde kontakt lensler biyopolimer olarak bilinen özel maddelerden yapılan ve gözdeki hemen hemen her türlü optik bozuklukları düzeltebilen tıbbi bir malzemedir.

KONTAKT LENS TİPLERi NELERDiR?

Kontakt lensler genel olarak iki kategoriye ayrılır.

Yumuşak (hidrojel) ve Sert (gaz geçirgen) Lensler; Yeni geliştirilen yumuşak kontakt lensler hipermetrop, miyop, astigmat, presbiyop (yakın okuma zorluğu) gibi her türlü görme bozukluğunu düzeltebilmektedir. Ayrıca göz rengini değiştirmek isteyenler için kozmetik amaçlı (görme bozukluğu olmayanlar için) veya görme bozukluğunu da düzelten renkli yumuşak lensler de mevcuttur.

Sert Kontakt Lensler; Yumuşak lensin kullanıldığı her türlü göz bozukluğunda kullanılır. Özellikle yüksek ve düzensiz astigmatı olan kişilerde, keratokonus adı verilen düzensiz kornea yapısı nedeni ile görüşü gözlükle iyi olmayan kişilerde kullanılır.

Sert lense alışmak daha zordur fakat enfeksiyon olasılığı daha azdır!

DOĞRU KONTAKT LENSİ NASIL SEÇEBİLİRSİNİZ?

Göz doktorunuz size basit birkaç soru soracak ve gözünüze ve yaşam tarzınıza uygun lensi belirleyecektir. Doktorunuz seçenekleriniz hakkında sizi bilgilendirecek ve deneme lenslerinizi vermeden önce göz muayenenizi yapacaktır. Göz doktorunuz aynı zamanda kontakt lensleri nasıl kullanacağınız (takma, çıkartma) ve kontakt lenslerinizin temizliği ve bakımı hakkında da bilgilendirecektir.

KONTAKT LENS NASIL KULLANILMALI?

Göz doktorunun muayenesi sonucu gözün kontakt lens kullanmaya uygun olup olmadığı, hangi özelliklere sahip lensin uygun olduğunun tespiti (lens çapı, gücü, kullanım süresi, vb.) yapılmalıdır.

Kontakt lenslerinizi mutlaka doktor kontrolünden sonra alınız.

Takma: Yumuşak lenslerinizi işaret parmağınızın ucuna aldıktan sonra, göz kapaklarınızı iyice açınız. Bunu yaparken diğer elinizin işaret parmağını ve baş parmağınızı kullanın. İşaret parmağınızı kullanarak kontakt lensinizi gözünüze yerleştiriniz.

Çıkarma: Göz kapaklarınızı yumuşak lensi takarken yaptığınız gibi açınız. Sonra lensi işaret ve baş parmaklarınızın arasında tutunuz ve hafifçe bükerek gözünüzden çıkarınız. Kontakt lens kullanan kişilerin, düzenli olarak göz doktorunun kontrolü altında olmaları gerekir. (6 aylık aralarla doktorunuzu ziyaret ediniz.)

  • Göz doktorunun size önerdiği, lensin gözde kalma süresini aşmamaya dikkat ediniz.
  • Lensleriniz gözünüzde iken doktorunuzun önerisi dışındaki göz damlalarını kullanmayınız.
  • Kontakt lens bakımı düzenli olarak yapılmalı, lensler gözden çıkarıldıktan sonra özel kapları içinde temizleme solüsyonları ile (belirtilen bekletme süresi kadar) dezenfekte edilmelidir. Lenslerinizin bakımı için gereken özeni gösteriniz.
  • Gözlerde kızarıklık, batma, sulanma gibi şikayetler oluşursa kontakt lens çıkarılmalı, şikayetler devam ederse mutlaka göz hekimine başvurulmalıdır.

KONTAKT LENS KULLANMANIN AVANTAJLARI

  • Kontakt lens ile elde edilen görme kalitesi bir çok yönden gözlükten daha iyidir.
  • İleri derecede miyop olan hastalar gözlüğe kıyasla kontakt lensle daha gerçek boyutta görüntü elde ederler ve böylece daha net bir görüş sağlarlar.
  • Gözlük çerçevesi ile sınırlı olmayan doğal ve geniş bir görüş alanı sağlarlar.
  • Sportif faaliyetlerin daha kolay yapılabilmesine olanak verirler.
  • Gözlük camları ile oluşan buğulanma, yağmurda ve karda gözlük kullanma zorluklarından kurtulmuş olurlar.

Şikayetlerinizi ertelemeden doktorunuza bildiriniz!

KONTAKT LENS KULLANIMI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

  • Kontakt lenslerin, lens kutusu da dahil lens bakım ürünlerinin doğru kullanılması ve bakımı için göz doktorunuzun tavsiyelerine uymanız esastır. Kontakt lensler veya lens bakım ürünleri ile ilgili sorunlar gözünüze ciddi zararlar verebilir.
  • Geceleri de lens takan günlük lens kullanıcıları ve lenslerini sadece gündüzleri takan uzun süreli lens kullanıcıları karşılaştırma dışında tutulduğunda uzun süreli kullanıcılar arasındaki risk, günlük kullanıcılar arasındakinden 10 ila 15 kez daha büyüktür.
  • Kontakt lenslerinizi takarkenve çıkarırken hijyen kurallarına mutlaka dikkat etmeniz gerekir.
  • Başkasının lenslerinizi takmasına izin vermeyin. Lenslerin paylaşılması göz enfeksiyonlarının oluşma olasılığını arttırır.
  • Lensleriniz veya lens kutunuz için ASLA musluk suyu kullanmayın.
  • Lenslerin takılı olmaması gereken bir zamanda mecburen takmamak için her zaman yanınızda gözlük bulundurun.
  • Yüzme ve diğer su sporları esnasında Kontakt lens bakımı için doktorunuza danışın. Yüzme vb. faaliyetler esnasındaki suyun Kontakt lenslerinizle teması mikroorganizma bulaşmasına bağlı göz enfeksiyonu riskini arttırabilir.

YENİ GELİŞMELER

Renk görme bozukluğunu düzelten özel yumuşak kontakt lens de kullanılmaktadır. Bu sayede renk tonlarının ayırt edilmesini gerektiren mesleklerde hastaların sorunları çözümlenebilmektedir.